route centrum

Over de route

Denk maar niet dat je het centrum ondertussen al vanbuiten kent. Deze groene lijn neemt je namelijk ook mee door de wijken Molenblook en Vlakveld. Deze wijken bevinden zich dicht bij het centrum, maar geven toch een heel andere sfeer. Deze route heeft een aangename afwisseling tussen groene pleinen, wijkwoningen, bos, speeltuinen, het buurthuis, Molenvijverpark, Welzijnscampus Portavida, Emile Van Dorenmuseum én ook hier en daar een helling. De wandeling doorheen het Centrum/ Vlakveld/ Molenblook wordt dan ook gezien als de strafste van de twee, verwacht je achteraf aan stevige kuiten of doe de wandeling in stukjes. Aan jou de keuze. Langs deze groene lus kom je ook voorbij de zelfpluktuin, het nieuwe speelse Vlakveldplein waar plek is voor iedere leeftijd, Melbergbos, Krekeldries,... Zag je residentie Zonneweelde nog nooit langs de andere kant? Dan is dit je uitnodiging om eens te gaan piepen. 

Praktisch

  • OPENING 22 juni 2024 van 13u-18u, start aan Molenvijverpark.
  • Deze heuvelachtige route is 6,2 km lang
  • Vertrek eender waar jij wil op de lijn
  • Kom je met de auto? Vertrek dan aan Molenvijverpark
  • Kom je met een buggy of rolstoel? Volg dan de stippellijn op de kaart en de pijltjes op de grond voor enkele alternatieve wegen

symbolen op de grond die je doen verrassen

Om zeker niets te missen langs de route voorzien we vanaf eind juni hier en daar groene symbolen op de grond langs de lijn. Deze symbolen tonen je de locaties van kunst & cultuur, horecazones, verhalen uit de buurt, toekomstige stadsontwikkelingen en rustzones. Kom je het wieltje tegen? Dan is dit een kort alternatief pad voor rolstoel- en buggygebruikers of andere wieltjes zoals skaters en fietsers. Volg dan de groene pijlen en je komt snel weer op groene lijn.

Kunst en Cultuur zit sterk geworteld in Genk, zowel vroeger als nu. Kom je dit label tegen dan zie je een kunstwerk in de openbare ruimte, een herdenkingsbeeld, een museum of een galerij. Aan jou om eens goed rond te kijken.  Dat Genk heel wat verhalen rijk is, zal vast geweten zijn. Wanneer je denkt ze ondertussen allemaal al te kennen, zal je toch nog verbaasd zijn van deze verhalen. Bij dit label zal je een verhalen-bord tegenkomen dat je meeneemt in de avonturen van de Genkenaar.  Uiteraard houden we van terrasjes doen in de zomer. Bij dit label kom je vooral de niet meest voor de hand liggende plekken tegen of kom je voorbij een cluster van vele plekken met lekkers zoals de Stalenstraat. 
Genk is continue in beweging. Speelpleinen worden heraangelegd en betonnen delen worden onthard om van Genk een nóg groenere stad te maken. Deze ontwikkelingen gebeuren steeds met een blik naar de toekomst. Dit label is een informatiepunt waarbij je de toekomstplannen van de stad kan zien.  Zowel nieuwe als oude rustplekken worden in de kijker gezet. Pauzeer je wandeling met een picknick, een speelsessie in één van de speeltuinen of zet je gewoon eens op een bankje. Dit label laat je bewust even stilstaan in je omgeving.  Kom je dit wieltje tegen? Dan kom je op een stukje van de route dat niet of moeilijk toegankelijk is met rolstoel of kinderbuggy.  Hier wordt een kleine omleiding aangegeven. Volg het pijltje op de grond of de stippenlijn op de kaart en kom zo terug op de groene lijn terecht.
samen op de fiets

samen op de fiets

Niet zo mobiel maar wil je toch de groene lijn van Genk op Gang ontdekken? De vrijwilligers van Samen Op De Fiets kunnen met hun riksja’s jou de mooiste plekjes langsheen de groene lijn tonen! Je vraagt een rit aan via info@samenopdefiets.be en je krijgt snel antwoord.

Meer info over dit mooie project en hun organisatie vind je hier:

nieuws vanuit de wijk

wandel en zaai!

wandel en zaai!

Hierboven een boodschap van Pluktuin Vlakveld. Wandel je langs de pluktuin? Passeer dan dus zeker de weggeefkast. Neem gerust een zakje met zaadjes mee om de groene lijn nog meer op te fleuren. Misschien vind je er ook een stekje, plantje of bloempotje. De weggeefkast is om…

dit was de opening in het centrum

dit was de opening in het centrum

De groene lijn doorheen het centrum werd feestelijk geopend!

klanken maken met interactief kunstwerk van limpe fuchs

klanken maken met interactief kunstwerk van limpe fuchs

Misschien heb je het klank-kunstwerk al zien staan, maar misschien ook niet? Langs de centrum-route aan de welzijnscampus staat sinds oktober 2022 een klank-kunstwerk 'Tussen hemel & aarde' van Limpe Fuchs. Vind jij het werk langs de route? Tussen 9u en 16u kan je…